Fællesskabet

Tilbage til Fællesskabet

Tilbage til forsiden

1   Svanen indgår i Solbjergs byvåben og pryder blandt andet logoet for Solbjerg Fællesråd.

1a  

Byvåbnet blev til i forbindelse med Solbjerg by’s 100 års jubilæum i 1971 og er tegnet af Palle Würtz Knudsen og Harry Frankær. Foreningernes Fællesråd blev stiftet 12. maj 1970 og var det første fællesråd i Aarhus kommune. Navnet blev senere ændret til Solbjerg Fællesråd.

2   Fællesskab skaber glæde og dynamik, og Solbjerg Idrætsforening byder ind med mange aktiviteter.

3   Solbjerg byder på en mangfoldig kultur for alle. Og året rundt.

4   Kreativitet sætter farver på livet og kan ses og opleves i byens omgivelser.
 
5   Idræt er leg for store og små, der er noget for alle og alle kan være med.

6   Der er gang i musikken i Ungdomsklubben, og den blev rugekasse for byens musikliv i 80’erne. Grupper og DJ’s opstod, og bragte byens musikalske ungdom vidt omkring. I ungdomsklubben kan du spille musik, være kreativ, spille computer, tage på ture, spise aftensmad eller noget helt andet. Og du kan deltage i de fag som Ungdomsskolen udbyder.

Til Toppen
7   Frysehuset på Ballen var fyldt med varme og musik. Her havde en flok unge først i 80’erne et fristed, hvor de dyrkede fællesskab og musik med stor succes. Over 10 bands og 40 personer havde deres gang i huset. Succesen kulminerede med besøg af Danmarks Radio og Poul Nesgaard, og udsendelsen ”Kajplads 114” kan stadig findes i DR’s arkiver og Solbjerg Lokalhistorisk Arkiv.

8 4H er aktiv fritid for alle engagerede børn og unge med interesse for natur, dyr, haver og madlavning. Firkløverets H’er står for Hånd, Hoved, Hjerte og Helbred. Bakkegården i Løjenkær var samlingspunkt for mange børn og unge fra midt 90’erne, og var i 2004 landets største 4H gård. Da busruterne 71 og 72 blev nedlagt, kunne børnene ikke komme fra skolen til Bakkegården, og det blev slutningen på Bakkegårdens 4-H epoke.

9   På jagt med Solbjerg Jagtforening i Astrup Mose. Jagtforeningen bestyrer området i mosen, som ligger i fredelige og naturskønne omgivelser syd for byen.

10   Foreningen Kunst I Solbjerg - kaldet KIS - samler byens kreative sjæle og interesserede borgere til kunstudstillinger, kunstudflugter og driver Galleri Solbjerg med mere.

11   På Fuglbjerggård har der boet flere kunstnere – og en del flagermus på loftet i laden. Sven Erik Fuglbjerg fortalte, at når uglen sidder på tagryggen, sker der en ulykke. Han havde selv oplevet, at hans mor faldt ned ad kældertrappen en dag, hvor uglen havde vist sig på tagryggen! I dag er ejendommen revet ned og Fuglbjerggård er nu navnet på en stor daginstitution på stedet.

12   Dilettant, skuespil, amatørteater, friluftspil, kirkespil og revyer har gennem rigtig mange år været en fast tilbagevendende del af underholdningen i Solbjerg. Også i ungdomsklubben blev der spillet teater og musicals, og den stod fadder til foreningen ”Musical Syd”, der har udklækket mange unge talenter, som senere har haft succes på de skrå brædder.

Til Toppen
13   ”Roger and Over” og ”Solband” – er kendte bands fra lokalområdet og er med til at sprede fest og glæde - ikke bare i Solbjerg.
Hvem kender ikke sangen om Volvo B18-210?

14   Damefrokosten – en’ gang om året – samler kvinder fra hele byen til et brag af en fest.

15   Lions Solbjerg arranger Loppemarked, Solbjerg Søløb, Sct. Hans og Bingo-Banko. Og så sørger ”løverne” for, at hele byen flager ved festlige lejligheder.

16   De årlige byfester foregik tidligere hos FDF’erne i Lystenlund. De måtte overnatte natten før for at passe grillen med grisen, så den kunne være sprød og gennemstegt til festen.

16a   En rigtig byfest har en hoppepude for de hoppeglade børn.

17   Det årlige loppemarked i og ved Fritidscentret arrangeres af Lions mænd, der samler effekter ind hele året for at omsætte dem til hård valuta til glæde for velgørende formål. Og ”pigerne” bakker op med lidt godt til ganen.

Til Toppen
18   Til sodavandsdiskotek i Ungdomsklubben kunne DJ aspiranter afprøve deres færdigheder til fester i klubbens lokaler, og unge fra Beder, Malling og Mårslet var også velkomne. En god måde at få nye venner på.

19   Sankt Hans bålet på Lundbjergvang er en af Lion’s faste tilbagevendende aktiviteter. Det gennemføres uanset vejrgudernes rasen.

20   Hver tirsdag afholdes banko i Fritidscentret. Fritidscentret er mulighedernes hus. Her kan man også gå til gymnastik, folkedans, spille pentanque med Pentanqueforeningen ”Grisen”, og man kan mødes i De ældres Hobbyklub og være kreativ og spille kort.  De ældres Billardklub spiller billard på 1. sal.
Cafe Solbjerg i Folkehuset Solbjerg serverer gerne en kop kaffe og et måltid mad. En gang om måneden inviterer Cafeen med stor succes til fællesspisning for alle. I cafeen udstilles kunst af skiftende kunstnere. Folkehuset arrangerer også høstfest og/eller julemarked og andre spændende aktiviteter for alle byens borgere med stor tilslutning.

21   Julemandens hus ligger på Bøgevangen 17 – og her er der julestemning hele året.

21a Udenfor sæsonen er julemanden og hans kone spillemænd. De giver gerne et nummer på lirekassen.

22   Krolf om sommeren og indecurling om vinteren, cykelhold, hensynstagende træning. Solbjerg Seniormotion udfordrer alle seniorer.

Til Toppen
23   Idrætsforeningen sætter fut i Solbjerg, og der er nok at vælge mellem. Badminton, spinning, floorball, løbehold, svømning, håndbold, fodbold, søsport, gymnastik, tennis, volleyball, mountainbike – og så er der jo også lige Sportscafeen til 3. halvleg.
Mange engagerede mennesker gør en kæmpeindsats for byens børn og voksne.

24   Solbjerg Seniormotion aktiverer seniorerne i fitnessrummet i Folkehuset Solbjerg og andre sjove aktiviteter.
Fit&Sund tilbyder også at hjælpe folk op på dupperne.

25   Gå til gymnastik i Solbjerg. 50 seniorer mødes i hallen og dyrker gymnastik til den store guldmedalje, og i Folkehuset Solbjerg kan man også få sin lyst styret. Og så er der selvfølgelig også yogahold  og gymnastik i Fritidscentret.

Til Toppen
26   I Det lille Apotek er der rigtig bodegastemning. Og i Solbjerg Bodega - også kaldet ”4’ern” - er der hygge med dart og et spil pool. Der er levende musik første lørdag i måneden og andre sjove tiltag.

27   FDF Solbjerg inviterer børn og unge ind i kredshuset  ”Lystenlund” til leg, fællesskab og sjove oplevelser. FDF giver børn og unge et ståsted at møde verden fra.


28   Gå med FDF’erne på opdagelse i naturen og udfordr dig selv!

29   Astrup Kirke

30   Det digitale fællesskab - følg med på Facebook og se, hvad der sker i byen på ”Solbjerg Lokalsamfund”. Tidligere lå ”Datastuen” i Hovedgaden, og nu kan man møde ”Netcafeen” i Folkehuset Solbjerg. Frivillige hjælper gerne med digitale udfordringer og gode råd.

31+32   Når man løfter i flok, skabes dynamik – for fællesskabet og den enkelte borger. Hurra for det!

33   Solbjerg Fællesråd repræsenterer de mange forskellige foreninger i byen, og beslutninger træffes på grundlag af møder og meningsudvekslinger mellem borgerne. Fælleskab uden grænser, kaldet FUG – koordinerer foreningernes aktiviteter og udbygger kendskab og samarbejdet mellem foreningerne.

Til Toppen